Menu powinno być lekkostrawne, bogate w substancje odżywcze, mineralne. Należy pamiętać, aby jeść regularnie ( 4-5 posiłków dziennie) i nieustannie nawadniać organizm. Zaleca się minimum 8 szklanek płynów dziennie- herbatki ziołowe, soki owocowe, wodę mineralną.
Co warto jeść?
Na naszym talerzu powinny znaleźć się przede wszystkim ryby. Ryby bogate są w kwasy tłuszczowe omega, które zapewniają prawidłowy rytm serca. Ryby można przyrządzać na wiele sposobów- piec w folii, gotować na parze czy też dusić, ale bez dodatku tłuszczu.
Filet z ryby
Kolejnym produktem, w który powinna obfitować nasza dieta jest czosnek. Czosnek to warzywo, które nie każdy lubi, jednak to właśnie dzięki niemu można skutecznie, bezpiecznie obniżyć poziom cholesterolu.
Chudy nabiał i drób bez skórki. Te produkty zawierają dużą ilość białka, które skutecznie, szybko, a co najważniejsze bezpiecznie zregeneruje uszkodzony mięsień sercowy i pomoże zrzucić zbędne kilogramy.
Sałatka z kurczakiem
Nie wolno zapomnieć o warzywach i owocach. To, dzięki witaminom w nich zawartym skutecznie obniżymy ciśnienie tętnicze. Dieta osoby po zawale powinna obfitować przede wszystkim w pomidory, ciemne winogrona, szpinak, marchewkę. Warto też chrupać orzechy i migdały. A potrawy posypywać dużą ilością natki pietruszki, koperku czy bazylii.
Czego lepiej unikać?
Smalec, wołowina, boczek, wieprzowina, słonina sprawiają, że już na samą myśl cieknie nam ślinka. Jednak, owe produkty zawierają dużą ilość tłuszczów nasyconych, cholesterolu, które nie tylko osłabiają układ krążenia, ale co gorsza zwiększają ryzyko zawału. Dlatego też ww. tłuszczom zwierzęcym powiedz stanowcze NIE
Sól kuchenna to produkt, po który chętnie sięgamy. Niestety, to właśnie ona zatrzymuje wodę w naszym ciele, a zarazem zwiększa ciśnienie krwi. Sól kuchenną można zastąpić świeżymi ziołami, bądź też specjalną solą niskosodową bogatą w potas, którą kupić można w każdej aptece.
Ponadto z menu należy wyeliminować dania typu Fast- food, sery żółte, pleśniowe, topione. Ww. produkty posiadają dużą ilość niezdrowych tłuszczów nasyconych, cholesterolu, a więc substancji, które sprzyjają nadwadze i zwiększają ryzyko zawału serca.