Jak wynika z badań przeprowadzonych przez uczonych z Harvard Medical School, na czele z profesorem Normanem Hollenbergiem kakao i produkty z kakao znacznie zmniejszą ryzyko wystąpienia demencji, choroby Alzhaimera. Jednym słowem znacznie wpływają na kondycję i funkcjonowanie mózgu. A wszystko to, dzięki obecnym w kakao epikatechinom. Flawanole o tej tajemniczej nazwie znaleźć można również w herbacie, winie, jabłkach, winogronach czy czekoladzie.
Badanie przeprowadzono na grupie dziewięćdziesięciu osób w wieku powyżej 70 lat u których zdiagnozowano lekkie zaburzenia poznawcze. Pacjentom codziennie podawano 990, 520 lub 45 miligramów napoju na bazie kakao, z diety wyeliminowano inne źródła flawanoli. Po ośmiu tygodniach uczestnicy badania zostali poddani szeregowi badań, w tym m.in. zbadano ich funkcje poznawcze, funkcje wykonawcze mózgu, pamięć roboczą, krótkoterminową, długoterminową pamięć epizodyczną oraz szybkość przetwarzania danych. Co się okazało?
Osoby spożywające „ eliksir” o najwyższej zawartości flawanoli uzyskały znacznie wyższe wyniki testów zdolności poznawczych niż pozostali uczestnicy, a co więcej u osób spożywających 990 i 520 – miligramów napoju znacznie obniżył się poziom insulino odporności, ciśnienia krwi i stresu oksydacyjnego. Reasumując, kakao to napój, który odmładza mózg i pozwala nam cieszyć się dobrym zdrowiem przez długie lata.